Blog has moved, searching new blog...

Dagens surprise..

Idag fick jag ett paket på posten, helt oväntat. När jag öppnade det så visade det sig innehålla en jättefin låda fullproppad med dekorationsgrejer från Dr. Oetker. De tyckte att jag skulle delta i tävlingen "Miss Cupcake 2011" där man designar en egen cupcake som man tävlar med. Det spritter lite i kreativitetsnerven så planerna på en storslagen cupcake är redan igång! =) Tävlingen är öppen för alla, så ni kan också vara med. Vill också passa på att uppmana alla "Mr. Cupcake´s" att ställa upp.

Det bästa av allt är att jag får lotta ut ett likadant paket till en av er läsare! Så håll ögonen öppna för instruktioner här framöver..



 

Recension av tårtskäraren

Nu haver jag testat tårtskäraren (som ingår i Ikeas tårtdekoreringsset "drömmar")!

Tårtskäraren var inte helt lättmanövrerad. Man skulle helst vilja använda båda händerna till att såga med, men man behöver hålla i själva tårtbotten också. Så såvida man inte har fler armar eller en påpasslig assistent blir det klurigt. Men jag hittade tillslut ett rejält enhandsgrepp (som på bilden) och det funkade bra. Det kan vara lite svårt att tränga in i botten till en början, men såga för kung och fosterland så går det.

Jag måste säga att jag blev jättenöjd med resultatet! Fick till fyra perfekta lager i tårtan och kunde dessutom skära bort ett tunt lager på toppen (som var något övergräddat). Det hade jag nog inte lyckats med lika bra om jag använt kniv. Jag tycker att man fick in snitsen tillslut och jag kommer, utan tvekan, fortsätta att använda min! Däremot har jag full förståelse för de som tycker att tårtskäraren inte fungerar så bra, den kanske inte passar alla. Ni är säkert stabilare än mig på att använda kniv och då finns det ju ingen anledning att byta metod.

Men om ni vågar så testa vetja (kostade inte många kronor) det kan det vara värt.

Smörkräm

Här kommer ett grundrecept på smörkräm som man kan använda till att spackla tårtan med. Jag tycker att den blir mjuk och lättarbetad. Det här receptet har jag lånat från bloggen "Baka baka liten kaka", där ni kan hitta en massa bra recept på fyllningar, krämer och annat.

Ingredienser:


115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
+ smaksättning (jag använde i detta fall vaniljsocker)

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Spacklingsdags!

Några förslag på smaksättning:

Vanilj: 1 tsk vailjessens, eller ca 1-2 msk vaniljsocker
Citron: 2 tsk finrivet citron-, apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokhett vatten (dvs samma vatten som i grundreceptet)
Choklad: 30g kakaopulver eller 50g mörk choklad, smält och avsvalnad

Smaka av smörkrämen, vill du ha mer smak så öka mängden smaksättning. Det finns ju massa olika goda essenser att blanda i. Använd fantasin och utgå ifrån fyllningen i tårtan så det matchar.





Fåret Shaun och Timmy lamm-tårta!

Dagens tårta till lilla Mille som älskar fåret Shaun (vilket inte verkar vara ovanligt bland 2-åringar..).



Figurerna är gjorda i sockerpasta delvis blandat med flowerpaste. Fyllningen är klassisk princesstårtsfyllning, locket är en blandning av marsipan och sockerpasta.

Nu tar ni den!

Ledtråd nummer två borde få er på rätt spår..

För övrigt: Nu kan ni hitta bloggen även via adressen johannastartor.se

Ha en skön kväll, det ska jag ha, i pysslets tecken!

På gång..

Har påbörjat lördagens tårta nu. Här får ni en sneak peak..

Guess who!?

Tårtdekorationsset från IKEA

Var på IKEA i helgen och sprang på det här tårtdekorationssetet, till min stora glädje. Det innehöll en sprits med 5 tyllar (som jag ska efterskänka till någon spritslös individ), en dekorationskam som man använder till att göra mönster i grädden med när man gör gräddtårtor samt det mest intressanta av allt: en sorts såg som man delar tårtbotten med. En sådan har jag varit nyfiken på ett tag nu eftersom det kan vara lite klurigt att dela en tårtbotten i jämna delar när man använder en vanlig kniv.


Den här sågen består av en stålbåge och en stålvajer som man flyttar upp och ned på en graderingsskala. Jag har inte testat den ännu, men lovar att återkomma med recension när jag använt den. Har en tårta att styra upp i helgen, så då får ni se.

Kristyr

Jag har fått önskemål om att lägga upp recept på kristyr och smörkräm, som jag givetvis vill uppfylla. Vi börjar med kristyr.

Kristyr är användbart till flera saker när man gör tårtor.

1. Dekorera tårtans översida:

2. Spritsa runt basen på tårtan, dels för att det är snyggt och dels för att dölja eventuella skavanker i marsipanen/sockerpastan:

3. Blanda ut med lite vatten och använd som lim för att fästa figurer, blommor eller bokstäver vid tårtan:

Vill du bara använda kristyren som lim lite nu och då så kan jag rekommendera dig att köpa hem en tub kristyr. Då slipper du blanda till egen kristyr varje gång du ska fästa nån liten grej på en tårta. Den här har jag liggandes hemma som lim:

Men ska du använda kristyren till dekoration skulle jag rekommendera dig att göra egen.

Recept på kristyr:


Ca 4 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit

Vispa samman ingredienserna. För att få till en riktigt bra konsistens kan du behöva vispa ganska länge. Det ska bildas rejäla toppar när du drar upp visparna ur kristyren, då är den lagom tjock. Tänk på att du kan behöva justera måtten i recepten. Jag brukar alltid få anpassa mängden florsocker något då det hänger på hur stor äggvitan är osv. Gå på känsla helt enkelt och pröva dig fram.

Lycka till!

Bärgarn-tårta

Dagens tårta föreställer Bärgarn från filmen "Bilar"(Tow Mater från "Cars"). En riktigt härlig profil såvitt jag förstår, och ungarna älskar honom! Det var en utmaning att få till bilen med sin karaktäristiska look, men kul!



Tårtan har en klassisk prinsessfyllning och är spacklad med grädde. Locket är en blandning mellan sp och marsipan (smakar mest marsipan). Bärgarn och de andra dekorationerna är gjorda i sockerpasta och flowerpaste.

Hallonmaränger

Vad gör man med hallon som blivit över efter semmelfesten, och äggvitor som ratats i vaniljkrämstillverkningen? Hallonmaränger såklart!


Jag och Andreas hittade ett recept här och gav oss i kast med vårt första marängbak. Vi bytte ut citronen i receptet mot lime, och de blev faktiskt fruktansvärt goda. Lite söta, lite syrliga och framför allt sådär härligt sega i mitten! De var väldigt lätta att göra, förutom att man måste vispa i typ en halvtimme. Den biten fick Andreas sköta om så mitt bestående intryck är fortfarande att det gick sååå snabbt och smidigt! =)

Hallonmaränger

1 ägg
1 tsk cironsaft (eller lime)
1 dl socker
70 gram färska eller tinade hallon

Vispa äggvitan, citronsaften och 1/4 av sockret till en maräng (kan ta lite tid). Rör sönder hallonen med resten av sockret och vänd ned i marängen i omgångar. Vispa sedan marängen till ett hårt skum. Spritsa ut maränger på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 100 grader, ca 1 timma.

Lycka till!

Semmelbuffé! (semelbuffé? semlebuffé...?)

Igår var vi på en hejdundrandes semmelbuffé med vänner. Där bjöds på tre olika varianter av semlor. Min man hade bakat semlor fyllda med vaniljkräm och med hallongrädde, min syster gjorde chokladsemlor och Mirjam stod för de lite mer traditionella semlorna. Jag bidrog inte med nåt i bakväg (behöver jag tillägga att cirkussemlan åkte i soporna kvällen innan..haha!) men åt gladeligen av alla tre sorterna!

Mums!

Cirkussemlan

Igår hade vi pysselkväll här hemma. Maken bakade semlor och jag överarbetade en av dem till max! Vi hade sjukt roligt åt spektaklet som avslutades med fotografering runt midnatt..
Vibergska residenset presenterar stolt:


Cirkussemlan!



Vaniljkräm

Vaniljkräm är riktigt smarrigt att ha i tårtor, speciellt hemlagad. Jag har alltid tyckt att det verkar så krångligt att göra, men här har jag hittat ett recept som är både enkelt och supergott!

Ingredienser:
(ger ca 3 dl vaniljkräm)

2 äggulor
2 msk strösocker
3/4 msk potatismjöl
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
1tsk smör
smaka av med en nypa salt (mitt eget tillägg)

1. Vispa samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna. Använder du vaniljsocker så vispar du i det när krämen är kall.

2. Värm försiktigt under vispning. Sjud. Det får ej koka då spricker krämen. Vispa och värm tills krämen tjocknar.

3. Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa krämen kall. Tillsätt ev en msk smör. Ta upp vaniljstången.

4. Låt krämen svalna helt innan du fyller tårtan.

Lycka till!

Tårta med solrosor

Här är bilder på tårtan jag gjorde igår. Det är en födelsedagstårta till en som älskar solrosor. Tårtan skiljer sig en del från min vanliga stil men det är kul att få testa på nåt nytt ibland!

Tårtan är fylld som en klassisk prinsesstårta med hemlagad vaniljkräm (ni ska få receptet på den imorgon) och täckt med kavlingsmarsipan. Solrosorna är gjorda i sockerpasta och målade med gelefärger.

Har ingen solros-utstickare så jag fick skära ut och pussla ihop efter bästa förmåga. Då slog det mig att jag typ aldrig har sett solrosor live! Får ta och leta upp nån i sommar.

Att täcka en tårta

Här kommer en film på hur jag täcker en tårta. Den här gången använder jag mig av sk kavlingsmarsipan (läs mer om den längre ned i inlägget).


Kavlingsmarsipan går att köpa på webshopar som säljer tårtgrejer. Den är mer finmald än vanlig marsipan och ljusare i färgen dessutom är den mer lättarbetad. Kavlingsmarsipan är ett jättebra alternativ för er som inte gillar sockerpasta.


Att spackla en tårta

Pass på, här kommer mitt första inlägg med film! Jag visar hur jag spacklar en tårta med smörkräm. Inga konstigheter egentligen, men alltid kan det hjälpa nån.

Jag kan tillägga för er som undrar att magen inte är full med tårta, men däremot med världens finaste bulle -mitt livs bakverk! =)


Kan erkänna att det inte kändes helt avslappnat att stå och spackla en tårta inför min man som filmade..haha!

Jag bjussar på en sk blooper:

Den ofrivillige bagaren...

Det finns en sak som gnagt mig på senare tid. Jag känner att jag inte varit helt ärlig emot er, kära läsare. Om vi ska kunna fortsätta tillsammans som bloggskribent alternativt bloggläsare så måste jag få lätta mitt samvete.. Jag har en mörk hemlighet:

Jag gillar inte att baka!

När jag började intressera mig för tårtdekoration hade jag en bakmerit-lista som bestod av en enda punkt: chokladbollar. Visst, jag var grym på sådana, men det kändes ändå lite torftigt att ha som stöd i mitt nyfunna intresse.. Så till en början använde jag mig enbart av köpebottnar, snabbmarsan och köpt sockerpasta. Och vet ni vad, det är inte så tokigt det heller! 

Nu har jag ju börjat baka mycket mer och använder mig sällan av något av det ovannämnda, men jag gillar fortfarande inte att baka. Så, jag är ingen kulinarisk receptexpert. Jag är en glad amatör som gillar enkla, goda recept med ingredienser vars namn man kan uttala och inte behöver importera från Moldavien.

Jag älskar det visuella, det konstnärliga som ligger i dekorationen av tårtan. Jag älskar att sitta i timtal och pyssla med små detaljer, uttryck i små ansikten av sockerpasta, sömmar i sockerkläder, bladnerver och färgkombinationer. Det är däri min passion ligger.

Det jag framförallt har lärt mig och vill dela med mig av angående bakning är hur man kan baka enkelt och dekorationseffektivt. Hur gör man en hög fin tårtbotten, hur får man grädden stabil, hur undviker man att marsipanen smälter på tårtan, hur bearbetar man sockerpastan på bästa sätt? osv.. 

Jag har fått en del kommentarer och mail från personer som skriver saker som "jag är egentligen ingen bagare", och till er vill jag bara säga: Det är inte jag heller! Men det går ändå! Man kan lära sig ett och annat på vägen och man behöver inte bjuda på en smaksensation bortom sinnenas räckvidd varje gång man ska slänga ihop en tårta. Tårta är gott som det är, inga krusiduller. Börja så.

Mvh /Den ofrivillige bagaren


Dra mig baklänges!

Nog hade jag på känn att det skulle dyka upp lite fler läsare här på bloggen efter att fina Clara länkat hit, men föga anade jag i vilken utsträckning.. Att ni dessutom skulle vara så oerhört peppande och uppmuntrande i kommentarer och mail hade jag aldrig kunnat drömma om. Jag blev så paff att jag var tvungen att gå och lägga mig klockan 21 igår, haha!

Nu vill jag ta tillfället i akt att säga:

1. Stort TACK för era fina ord, de får mig att vilja baka tårtor så mjölet stänker!

2. Varmt VÄLKOMNA hit, alla nya och "gamla" läsare!

Jag har läst och tagit till mig era frågor, tips och önskemål och ska göra mitt bästa för att bemöta dem här i bloggen allt eftersom.

Ikväll ska jag baka några tårtbottnar inför kommande bemärkelsedagar. Jag ska inte avslöja allt men jag kan säga att det rör sig om en lite mer stilren och balanserad tårta och en lite mer "bananas"! =) Här kommer två ledtrådar:

Det ni!

Jag ska även lägga upp två filmer i veckan, en på hur jag fodrar en tårta med smörkräm och en på när jag täcker en tårta med marsipan. Så, håll utkik mina vänner!

Converse-tårta

De små converseskorna jag visat er i ett tidigare inlägg hamnade idag på en tårta till lilla B. Maken till underskön unge har sällan skådats!

Tårtan var bland annat fylld med en hemmagjord vaniljkräm som jag tycker blev riktigt god. Det var ett superenkelt recept också, så det tänkte jag dela med mig av här framöver.


VF-reportage om mig!

Idag är jag med i Västerbottens Folkblad med mina tårtor, kul!
Jag känner mig nöjd med artikelns innehåll och bilder så nu kan man pusta ut.. =)

Om det kommit hit några nya besökare med anledning av artikeln vill jag hälsa er varmt välkomna! Det här är min nystartade tårtblogg där jag delar med mig av såväl mina tårtor som lite recept och tips & tricks till er som vill prova på tårtdekoration. Vill ni bara kika på tårtorna så kan ni gå till menyn till höger och klicka på kategorin "Mina tårtor", annars är ni varsågoda att plöja igenom hela bloggen! =)

Om ni inte har tillgång till Västerbottens Folkblad men hemskt gärna vill läsa artikeln så har jag ett tips. Gå in på deras hemsida och teckna ett 7-dagars, gratis provabonnemang så får du läsa hela tidningen i virtuell form.

Paket med potential

Nu har jag fått ett paket med grejer jag beställt från kakburken.se, en webshop som säljer en massa tårtdekoreringsprylar. Både verktyg och ätbara material. Jag tycker att det fungerar fint att beställa därifrån, de levererar inom kort och har rimliga fraktpriser (nej, jag är inte sponsrad...).

Det här ska bland annat användas till en tårta av det lite tjusigare och mer stilrena slaget. Ni ska få se framöver.

Rosor på två sätt

Rosor är en användbar dekoration på såväl tårtor som cupcakes. Därför tänkte jag visa er två väldigt enkla sätt att göra marsipan/sp-rosor på.

Man kan förstås göra betydligt mer avancerade varianter, men varför krångla till det?

Allt du behöver är en bit marsipan eller sockerpasta i valfri färg och en kniv.

Rosvariant nr 1:


Rulla 5-6 små bollar i lite varierande storlek. Platta sedan ut dem.

Lägg de tillplattade bollarna omlott över varandra på en rad.


Rulla ihop.
Vinkla ut rosbladen efter tycke och smak och skär bort överflödig marsipan/sp på undersidan.


Färdigt! Vill du ha större rosor -gör fler bollar (och tvärtom).



Rosvariant nr 2:

Rulla marsipanen/sp till en liten korv. Platta ut korven.

Rulla ihop den utplattade korven.


Voila! Små minimalistiska rosor. Perfekt om man inte vill åt den naturtrogna looken utan en lite mer lekfull.

Lätt som en plätt! Eller hur?

Converseskor till baby

Idag har jag modellerat lite. Var sugen på att testa att göra converseskor i bebisstorlek. Jättesöta att ha på en tårta vid barnvälsignelse/dop eller någon småttings födelsedag.

Dessa vill jag dedikera till lilla Edith Nordin som barnvälsignas/barnvälsignats i dagarna (minns inte datumet exakt). Hon bor långt bort och sockerconverse är för sköra att posta, så hon får se dom via bloggen istället. Kram på dig gulle-Edith!



Bortskänkes:

Finns det någon i Umeå som behöver ett par babyconverse att sätta på en tårta till helgen? Hör av dig via mail så kan du få komma förbi och hämta dom i sådana fall. Först till kvarn! =)