Blog has moved, searching new blog...

Retromönstrad tårta

Världens, i särklass, härligaste mamma fyllde år för ett tag sedan. Min mamma!
Tårta kom på tal så sent som kvällen innan kalaset och mamma ville bara ha en enkel, enkel tårta.

Jag bestämde mig för att göra en halvenkel variant utan modelleringar eller avancerade saker på. Ett tips på hur man kan göra detta är att använda sig av utstickare i olika former, snabbt och lätt. Mamma gillar retrotyger och vackra mönster så tårtan är inspirerad av ett femtioltalstyg.

Använde runda utstickare för att få till stilistiska tulpanliknande blommor.

Tårtan innehåller vaniljbottnar, vaniljkräm och jordgubbsmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan.

De vita strecken är gjorda av sugarpaste (skulle ha spritsat dem om jag var duktig på sånt...vilket jag i nuläget inte är) och kulorna är mjuka sockerpärlor.

Hurra för världens bästa mamma!

Rice Krispies treat

För er som undrade vad som dolde sig inuti tornet...

Ta daaaa!!

Detta, mina vänner, är sk Rice Krispies treat. En Blandning av lite smör, marshmallows och Rice Krispies som bildar en formbar massa som torkar till efter en stund. Detta är ypperligt att använda sig av när man ska göra dekorationer av lite större format. Skulle jag gjort tornet helt i sockerpasta skulle det väga hur mycket som helst. Har sett att det ofta är det här som används av de som gör helt grymma figurtårtor som omöjligtvis kan byggas upp enbart av tårtbotten. Första gången jag testade nu, men det blir absolut inte sista!

När jag googlade runt efter recept på Rice Krispies treat hittade jag det på den fina bloggen Bakglädje, väl värt ett besök!

Rice Krispies Treat:

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter Rice Krispies
(smaksättning: 1dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. När allt är smält tas kastrullen från plattan och Rice Krispies (och eventuell smaksättning) hälls i. Blanda ordentligt.

När du ska göra figurer ska du forma massan medan den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck till önskad form. Sedan kan du täcka din figur med sockerpasta, gärna medan den fortfarande är klibbig. I annat fall kan du pensla din figur med lite vatten innan du fäster sockerpastan på den. Ska dekorationen ätas bör den göras högst tre dagar innan den serveras, i annat fall går den att göra långt i förväg.

Vill man göra Rice Krispies treat enbart som en kaka trycker man ut den varma massan i en smörad form, låter den kallna, och skär ut den i önskade bitar. Förvara i tätslutande burk i två-tre dagar.

Jag tror att smaksättning är lämpligast om man bara ska göra kakor av massan. Ska man forma figurer kan jag tänka mig att det är bäst att ha den naturell.

Tårta med rosa torn

Fina Lisen fyller 4-år idag. På sin tårta ville hon ha "ett rosa torn med en hund där uppe och en katt där nere". Lisens ömma moder försökte ta reda på var hon fått den charmiga (och lite märkliga) idén ifrån, varpå Lisen svarade att hon bara hade tänkt ut den själv. Så ett rosa torn fick det bli! =)Tårtan består av ljusa bottnar fyllda med blåbärsmousse och vaniljkräm. Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan.

Det rosa tornet blev gigantiskt! Men torn ska va höga, annars är de ju inga torn. Inuti tornet döljer sig ett material som jag aldrig använt mig av förut, ska visa er det om någon dag eller två.

Uppe i tornet sitter hunden och blickar ut över vidderna.

Utsikten därifrån är minst sagt svindlande...

Och tryggt nere på marken sitter katten, lika glad för det.

Grattis lilla Lisen!!