Blog has moved, searching new blog...

Bröllopstårta

När Maria och Niklas gifte sig fick jag den stora äran att göra deras bröllopstårta. De ville ha en tårta som gick i vitt men med murrgröna och plommonlila detaljer på.

Tårtan är en chokladtårta fylld med after eight-mousse och päron-mousse. Spacklad med chokladsmörkräm och täckt med marsipan.

Istället för ett brudpar på toppen ville de ha katter, men lite "diffusa" sådana. Så jag gjorde ett stiliserat kattpar, i deras önskefärger, med svansarna slingrandes om varandra.

Spets var ett av ledorden, så ett spetsband fick pryda basen på tårtorna. Ett annat ledord var "vuxen-trollsk", vilket vi hade mycket roligt åt. Lite sagokänsla, trollskt, men inte för barnsligt. Detta tolkade jag genom att göra lite "vildare" blomarrangemang med trollhassel-aktiga grenar och olika typer av blommor.

De stora lila blommorna gjorde jag utifrån en bild på en blomma som Maria visade mig.

På inbjudningskorten hade Maria (som gillar små charmiga detaljer) ritat lite smådjur, bland annat ett par fåglar. Dessa fick vara med på tårtan, lite lätt undanskymda bakom blommorna.Likaså kan man skymta en liten mus på väg till sitt hål, bakom de andra blommorna.Grattis Maria och Niklas!

Att äta eller inte äta...det är frågan!

Vilken respons container-tårtan fick, kul! Det är alltid lika roligt med era kommentarer och funderingar.

En fundering som dök upp några gånger är om den verkligen är god att äta.
"Blir det inte för mycket socker?"
Svaret på det är : Jo, självklart blir det för mycket socker! OM du väljer att tugga i dig alla dekorationerna på tårtan förstås, de är ju gjorda av socker.

Jag har full förståelse för dessa frågor, hade själv undrat exakt samma sak om jag inte visste vad som dolde sig inuti.. =)

Containertårtan tex bestod av en rektangulär tårta klädd i ett lager marsipan, en klassisk tårta helt enkelt. Själva grundtårtan måste smaka gott (jag täcker aldrig en tårta med sockerpasta tex, om ingen ber mig att göra det, för min erfarenhet är att de allra flesta föredrar smaken av marsipan). Utanpå tårtan fäste jag sedan containerväggarna och lade på dekorationerna. Allt detta är ätbart, men jag tror, och hoppas innerligt, att ingen äter upp allt det. Meningen är att man bara äter av själva tårtan och pillar bort dekorationerna. Detta gäller alla mina tårtor (det är ju samma princip som att man inte äter upp den rosa rosen på en prinsesstårta, den lämnar de flesta på fatet). Många tror att man måste kompromissa med smaken bara för att tårtorna ser spektakulära ut, men det behöver man verkligen inte göra. Man kan göra en jättegod tårta och dekorera den med figurer, blommor, eller som på förra tårtan: skräp, som inte är avsett för förtäring.

Jag ÄLSKAR att gå bananas med tårtor. Jag håller hela tiden på att utforska vad som är möjligt att åstadkomma med socker. Hur stort, högt, pilligt, detaljerat, verklighetstroget, fantasifullt kan man göra? Jag vill att tårtan ska vara en snackis, ett event på festen, ett inslag av humor och igenkänning, eller bara något riktigt vackert. Så om man tycker att det är krångligt att behöva pilla bort TV-apparater, små katter och dylikt från sin tårta så köp hellre tårta från ett konditori. =)

En sak som jag dock tycker är ganska viktigt är att allt ska vara ätbart på tårtan, ifall att någon får för sig att äta det. Därför använder jag, så långt det är möjligt, okokt spaghetti som armering i figurer tex, och jag använder mig aldrig av färger, pulver eller glitter som inte är ätbart. Barn brukar nämligen hugga in på både det ena och det andra... Så har man med pinnar och dylikt för konstruktionens skull är det alltid bäst att informera om detta till de som ska äta tårtan.

Hoppas ni fått lite klarhet i era funderingar. Och att ni vågar testa själva att dekorera era tårtor med bortpillningsbara, men också ätbara, saker! =)
Container-tårta

Ikväll skulle några vänner överraska sin far/svärfar Kent, som just gått i pension, med en fest. De bad mig göra en tårta med skräp-tema då han tidigare jobbat inom återvinningsbranchen. Riktigt kul tema! Jag bestämde mig helt sonika för att göra en container-tårta.

Under allt skräp gömmer sig en tårta bestående av vaniljbottnar, hallon, vaniljcreme och mosad banan. Täckt med marsipan. Resten av dekorationerna, inklusive själva containerhöljet, är gjorda av sockerpasta.  Sanden är farinsocker.

Framför containern sitter en något skitig, men nöjd katt. Han har precis festat loss på diverse ätbart som containern hade att erbjuda idag.

Jag vill inte på något sätt stå för den här typen av sortering.. Elektriska apparater, bananskal, brädor, glasflaskor och gamla hattar i en enda röra! En mardröm rent återvinningsmässigt.

"Kent was here" står det klottrat på containern, men på den tiden Kent was there var det nog annan ordning på torpet.

En gammal toalettstol som har skådat sina bästa dagar ligger och väntar på den sista vilan.En kärleksförklaring på den mest romantiska av platser..

En lycklig liten mus som kammat hem jackpot!

Tjock-TV´n har gjort sitt.

Njut nu av pensionen, Kent, så ska vi andra försöka sköta oss bättre än så här på avfallsfronten.


Sockernejlika

Tänkte visa er hur man gör en nejlika i sockerpasta/flowerpaste på ett ganska enkelt sätt.

Du behöver:

Kavel, sockerpasta, tunn skumgummidyna, sockerpasta eller flowerpaste (jag använder en blandning av båda), rund utstickare, floristtråd (nån typ av ståltråd), veiner och ätbart lim eller äggvita.

Rulla en liten boll i sp/fp, gör en liten hake på floristtråden och trä bollen över haken så den sitter ordentligt.
 
 Gör en hake i andra trådänden och häng bollen på tork tills den sitter ordentligt.

Stick ut rondellerna.

 Lägg en rondell på skumgummidynan och rulla veinern med ett lätt tryck runt kanten på den. Det ska bli som en volang runtom.

Pensla på lite ätbart lim/äggvita.

Räta upp haken du hade i nederdelen av floristråden och trä den igenom rondellen och skumgummidynan. Det blir lättare att lyfta upp den tunna rondellen med dynan som stöd.

Knyckla ihop rondellen runt bollen, häng uppochned igen för torkning medan du förbereder nästa lager.

Fortsätt på samma vis att krusa rondellen, limma, trä ståltråden igenom centrum, lyft upp..

..och fäst den.

Du bestämmer själv när du tycker att nejlikan är frodig nog. Vill du ha en knopp så stannar du bara efter första rondellen och applicerar lite grön sp/sp runt den bakre delen av knoppen. Lycka till!

Svindlande..

De senaste tre dagarna har jag haft ungefär 20 000 besökare här på bloggen, vilket känns minst sagt svindlande! Detta beror givetvis på den här bloggmästarinnans länkning till min blogg. Vilken genomslagskraft! =)

Ni är alla varmt och hjärtligt välkommna hit! Både ni som bara kikar in en enda gång och ni som vill fortsätta följa mina tårtbravader.

Jag har även fått en hel del mail, med uppmuntran, beställningsförfrågningar och övriga frågor. Jag är så tacksam för att ni tar er tid att skriva till mig, jag läser igenom varenda mail. Däremot vill jag bara säga att jag inte har möjlighet att svara på alla mail inom en rimlig tid. Jag ska försöka beta av mailkorgen så fort jag bara kan..vilket inte är så fort när man är mammaledig, fixar tårtkök, startar upp företag, jobbar med ny hemsida, går kurser i företagsekonomi och livsmedelshygien, mm. =) Hav tålamod.

Helt enkelt: Trevligt att råkas och välkomna åter!

/Johanna

Bertils tårta

Undersköna Bertil har fyllt 1 år och har sitt första födelsedagskalas idag. På festen kommer han att bjuda gästerna på den här tårtan:

En tvåvåningstårta i hallonrött och turkost. Bertils mamma Clara ville gärna att det skulle finnas något på tårtan som representerade Jacob, fadern i fråga, då även han fyller år dagen efter kalaset. Tillslut blev det en tårta som representerar hela familjen!

Clara är förtjust i polkagrismönstrat så den översta tårtan fick bli det. Mönstret på bottentårtan är inspirerat av designen på Claras blogg.


Uppe på tårtan sitter  huvudpersonen själv, festklädd till tänderna i en kalas-stass jag sett honom bära förut. En liten röd kappa, en blommig hätta, utsvängda jeans och små gröna skor. Gosedjurskaninen är också med förstås.

Jacob utövar yoga några timmar om dagen och har säkerligen inga problem att inta en pose som denna. Tatueringen på underarmen är med, om än felvänd. Men man vet ju knappt vad som är upp eller ned i yoga-sammanhang. =)

Närbild på den lilla hättan. Jag hade en exakt likadan när jag var liten.

Och så den fjärde familjemedlemmen, Melker, som utövar sin favoritsysselsättning.

Grattis Bertil, och Jacob!
Vapendragaren

"Var har du varit hela mitt liv?" Precis så känns det. Jag har mött någon som jag kommer spendera otaliga timmar tillsammans med, som kommer lysa upp tillvaron i mitt nya tårtkök, som kompletterar mig och tar vid där min egen ork tar slut...

Min, bara MIN!! 

Tack till familj och vänner som skramlat ihop till tidernas finaste 30-års present!