Blog has moved, searching new blog...

Påsklov och födelsedagstårta

Nu var det några dagar sen sist. Vi har varit på en 10-dagars semester i Blekinge där vi har sommarstuga. Vilken fantastisk vår det var där nere! Påskliljor och vitsippor växte överallt i vår gräsmatta. Nu väntar vi på att den våren ska ta sig 120 mil norrut också! =)

Det blev inget bakande för mig under påsken, detta trots att min kärlek fyllde år på skärtorsdagen. Andreas önskade sig en marängtårta som han älskar med bär på och min mamma bakade en sådan åt honom. Tänkte dela med mig av receptet på den. Supergod och somrig!

Marängtårta

Marängbotten:

4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice crispies

Vispa ägg och socker till ett hårt skum. Vänd i Rice crispies. Bred ut smeten på en plåt du täckt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela plåten. Grädda i 125 grader i 60-80 min. Tiden kan variera lite beroende på ugn. Marängen skall vara hård när den är färdig, känn efter med sticka. Låt marängbotten svalna.

Smörkräm:

4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl 
(vill du ha en glutenfri tårta kan mjölet bytas ut mot 3 tsk potatismjöl)
1 dl grädde

Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Den får ej koka. När smörkrämen blivit fast tillsätt 75 gram smör som du rör ned och låter smälta i krämen. Låt smörkrämen svalna.

Dela marängbotten på mitten (på tvären) så du får två lika stora delar. Bred ut smörkrämen på en av dem och lägg sedan den andra marängbottendelen ovanpå. Täck tårtan med vispgrädde och färska bär eller nåt annat smarrigt. Eftersom själva tårtan är ganska söt blir det fräscht med nåt friskt eller fruktigt tycker jag. 

Lycka till!