Blog has moved, searching new blog...

Mina verktyg

Tårtdekoration kan bli en riktig pryl-hobby om man tillåter det. Egentligen är det enda som krävs själva tårtmaterialet, en kavel och lite (eller mycket) fantasi. Så började jag. Det är inte klokt vad man kan använda vitlökspressar, knivar, pepparkaksformar och glas till! Men efter ett tag är det skönt att underlätta det lite för sig själv med funktionella material och verktyg. Tänkte visa er lite av det som jag använder mig av.

Vi börjar med färger. En del av er har frågat om man kan använda vanlig hederlig karamellfärg/hushållsfärg till att färga sp och marsipan. Det går absolut. Men vill man ha ett större utbud av färger och kunna få ett skarpare och bättre resultat så har jag lite tips.

Färger:

1. Pastafärg: En högkoncentrerad färg som du blandar i din sp/marsipan/kristyr osv. Du kan även spä ut en klick pastafärg med lite vatten och använda en pensel och måla med på figurer, blommor och liknande.
2. Pulverfärg: Används mest till att göra skuggor och skiftningar på figurer. Använd en torr pensel/borste och pudra på. Går även att spä ut med nån droppe alkohol och använda till målning.
3. Ätbar tusch: Bra att ha till pilliga detaljer såsom text, fräknar på figurer mönster på figurernas kläder osv.
4. Klassiska tandpetare: Använd dessa till att ta färg ur burkarna, och använd dem bara en gång, så håller färgerna längre.
5. Färgtråg (eller vad det kan tänkas heta): Används till att blanda färger med varandra, spä ut med vatten/alkohol osv.
6. Penslar: Bra att ha i några olika storlekar.

Ska du investera i en av dessa färger är mitt tips att du väljer pastafärgen då den är mest användbar.


Verktyg:

1. Modelleringsverktyg: Bra att ha till all sorts modellering. Några är spetsiga, andra runda och i olika storlekar.
2. Spatel: Väldigt användbar när du spacklar tårtbotten med smörkräm eller grädde. Är även bra på att lyfta upp sköra platta dekorationer med, eller hela sp/marsipanlock.
3. Kavel: Jag använder denna lilla utan handtag hela tiden, får bättre känsla av att rulla den direkt under händerna. Ypperlig till att kavla ut lite mindre mängd deg med. Skulle vilja ha en längre också till att kavla ut locken med, men denna funkar till det med.
4. Smoother: Används till att släta ut sp/marsipanen på tårtan. Det går att använda händerna till det, men resultatet blir faktiskt mycket bättre med denna.
5. Utstickare: Finns i alla möjliga former och varianter. Blommor, siffror bokstäver figurer. Man kan även använda vanliga pepparkaksformar.
6. Ätbart lim: används till att foga ihop olika delar vid modellering samt att fästa dekorationer på tårtan. Går att använda kristyr också.
7. Skumgummiplatta: Används till att tunna ut tex blomblad på. Man lägger blomman på skumgummin och gnuggar med något runt på den så blir den tunn och fin.


Sprits:

1. Spritspåse: Finns i olika storlekar, i engångs eller flergångsvarianter.
2. Koppling: Den lilla plastkopplingen som används till att fästa tyllen vid påsen med.
3. Olika typer av tyllar. Används till att spritsa mönster, blommor, stjärnor eller text med.

Det var det hela. Hoppas ni inte blivit skrämda av mängden verktyg. Som sagt, allt är verkligen inte nödvändigt att ha för att kunna göra fina tårtor. Men det kan vara kul med lite tips på användbara saker. Jag har aldrig köpt fiskedrag, gitarrpedaler, hockeyklubbor, ballerinaskor eller andra hobbytillbehör. Så nu lyxar jag till det med lite tårtprylar nu och då! =)