Blog has moved, searching new blog...

Sockerpasta

Nu vill jag dela med mig av ett recept på sockerpasta som jag tycker är smidigt att göra. Dessutom finns alla ingredienser att få tag på i din närbutik. Inga konstigheter!

Ingredienser:
1 msk gelatinpulver (eller agar agar, läs mer om detta längst ned i inlägget)
4 msk kallt vatten
30 gram kokosfett
1 dl vit sirap
ca 1 kg florsocker
1 msk solrosolja/rapsolja

Häll gelatin och vatten i en kastrull (jag brukar göra i vattenbad) och låt det svälla en stund. Värm sedan försiktigt på plattan tills gelatinet smält. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Låt sedan blandningen svalna en stund.


Sikta upp ca 8dl florsocker i en bunke. Spara resten av florsockret till knådningen.

Häll vätskan i bunken, tillsätt sirapen och blanda ihop det hela. Jag brukar använda mig av en elvisp med degkrokar men det går bra att arbeta för hand också. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte gör den lika fast. Tillsätt oljan mot slutet och degen blir smidig och lättarbetad.

Klart och betalt! 

Jag har färgat halva satsen rosa, inför helgens kommande projekt (som ni ska få se mer av här framöver). Förvara sockerpastan inlindad i plastfolie eller en plastpåse, huvudsaken är att det blir riktigt lufttätt. Förvaras i rumstemperatur.

Angående agar agar: Jag har fått frågan om det inte finns nåt alternativ till gelatin i receptet då vegetarianer inte äter det. Jag har surfat runt lite i cyberspace och det verkar som att man kan byta ut gelatinet mot agas agar. Jag har aldrig testat detta själv och det är möjligt att man måste korrigera mängden sockerpasta eller vätska i förhållande till agaren (-et?), men det är ju bara att testa sig fram.
Det finns även att beställa sockerpasta utan gelatin. Tex finns det en som heter "Snövit" av märket "Renshaw" som du kan köpa på Dreamcakes.
Lycka till!